Λογοτεχνία -- Τέχνη -- Τυπογραφία -- Ιστορία

27 Μαρ 2020

Επετειακή εκπομπή για το 1821



H Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης (TV100) αναδεικνύει γεγονότα που έλαβαν χώρα στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας μετά το ξέσπασμα της επανάστασης του 1821 και τιμά την 25η Μαρτίου με μία επετειακή εκπομπή που θα προβληθεί την Κυριακή 29.3.2020, ώρα 1:50 μμ.

Στην ωριαία αυτή τηλεοπτική εκπομπή («Το θαύμα της εθνεγερσίας»), που επιμελείται-παρουσιάζει ο Στέλιος Λουκάς, σκιαγραφείται το status quo στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια κατά τη διάρκεια του 1821, η κατάσταση που επικρατούσε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, οι συνθήκες διαβίωσης και τα προνόμια των υπόδουλων Ελλήνων, η συμβολή του Αγίου Όρους, της Χαλκιδικής, της Βέροιας και της Γουμένισσας στον απελευθερωτικό αγώνα, ο αντίκτυπος που είχε η εξέγερση των Ελλήνων στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Ταυτόχρονα δίνεται απάντηση σε πλήθος καίριων ερωτημάτων, όπως επί παραδείγματι στο κατά πόσο ήταν ευνοϊκή τότε η συγκυρία για την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, και παρουσιάζονται μοναδικά έργα τέχνης της Συλλογής Τρικόγλου εμπνευσμένα από το '21.

Στην εκπομπή συμμετέχουν (είτε μέσω Skype είτε με τηλεφωνική συνομιλία) οι:

-Δημήτρης Παπασταματίου, επίκ. καθ. Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας ΑΠΘ 

-Ιωάννης Χασιώτης, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ 

-Βασίλειος Πάππας, πρόεδρος Ε.Μ.Σ. & Ιστορικής-Λαογραφικής Εταιρείας Χαλκιδικής [μιλά για τη συμβολή του Αγίου Όρους και της Χαλκιδικής στον αγώνα του 1821]

-Διονύσης Στεργιούλας, συγγραφέας [μιλά για μία άγνωστη πτυχή της ζωής του Διονυσίου Σολωμού κατά το 1821] 

-Θωμάς Γαβριηλίδης, συγγραφέας [μιλά για τη μάχη στην ιστορική μονή Δοβρά, πλησίον της Βέροιας στις πλαγιές του Βερμίου όρους, στην οποία διακρίθηκε ο Τάσος Καρατάσος] 

-Χρήστος Ίντος, συγγραφέας [μιλά για τη συμβολή της Γουμένισσας και της ευρύτερης περιοχής στην ελληνική επανάσταση] 

-Θεοδώρα Μηνούδη, συγγραφέας [μιλά για τον καταλυτικό ρόλο που διαδραμάτισαν προσωπικότητες της Ανατολικής Ρωμυλίας] 

-Ιωάννης Τζιφόπουλος, καθηγητής ΑΠΘ [μιλά για σπάνια έργα τέχνης της Συλλογής Τρικόγλου, που εικονίζουν μορφές και γεγονότα του 1821].