Λογοτεχνία -- Τέχνη -- Τυπογραφία -- Ιστορία

11 Νοε 2016

Ο JAMES DEAN ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ


Ο Τζαίημς Ντην έρχεται με την Φρουρά του και την Άννα Μαρία Πιεράντζελι στο Black Box στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Από την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016 και κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 9 το βράδυ, για 14 παραστάσεις. Σας περιμένει στο ποίημα της νεότητος και του θανάτου.

Τζαίημς Ντην:
ΑΓΗΣΙΛΑΟΣ ΣΙΟΥΝΑΣ

Φρουρά:
ΑΛΕΞ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΟΝΑΣ

Άννα Μαρία Πιεράντζελι:
ΔΑΝΑΗ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Σκηνικά-κοστούμια: 
ΕΒΕΛΥΝ ΣΙΟΥΠΗ 

Video-Art:  
ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΑΣ

Σκηνοθεσία/
Μουσική επιμέλεια:
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΟΝΑΣ

Βοηθός σκηνοθέτη:
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ




Το όνομά μου είναι Τζαίημς Ντην του Γιώργου Χρονά
 
Ήρθε και πέρασε σαν ένα όνειρο – πλατωνικό. Η ιδέα του γράφτηκε στο κινηματογραφικό πανί. Έκανε τρεις ταινίες. Τις δύο ταινίες, Επαναστάτης χωρίς αιτία, Ο Γίγας, δεν πρόλαβε να τις δει. Και στην πρώτη – του Καζάν, Ανατολικά της Εδέμ, στην πρεμιέρα, απουσίαζε, με ταξιθέτριες την Μαρλένε Ντήτριχ και την Μαίρυλιν Μονρόε.

Ένα μαγικό, παράξενο παιδί γεννήθηκε στις 8 Φεβρουαρίου του 1931 και μεγάλωσε χωρίς μητέρα, με τον πατέρα του να κάνει δεύτερο γάμο μετά τον θάνατο –από καρκίνο– της αγαπημένης του μητέρας. Αυτή του έδωσε τα τρία ονόματα Τζαίημς Μπάυρον Ντην. Το Μπάυρον είναι του αγαπημένου της εγγλέζου ποιητή. Το Τζαίημς, του γιατρού που την ξεγέννησε. Το Ντην, του πατέρα του το επώνυμο.

Μεγαλώνει με τους παππούδες του μακριά από πόλεις, με αγριοκούνελα, βιβλία, δίσκους, ενορίες πιστών…

Μετά οι γνωριμίες, η τύχη μπροστά του. Η Νέα Υόρκη, το θέατρο, ο Ελία Καζάν… Το ένα φέρνει το άλλο. Χωρίς δολάριο στην τσέπη περνάει από δωμάτιο σε στούντιο, σκηνές, ραδιόφωνο, δημοσιογράφους, δηλώσεις, λατρείες…

Γνωρίζει την Άννα Μαρία Πιεράντζελι και αρχίζει ένας τρελός έρωτας με άσχημη κατάληξη. Ένα μοιραίο τέλος. Εκείνη πεθαίνει από καρδιά λίγο μετά τους δύο αποτυχημένους γάμους της.

Τα φώτα λάμπουν μπροστά του. Η λεωφόρος είναι γεμάτη φώτα. Που σβήνουν. Ό,τι κάνει μετά, είναι το πλησίασμα στο τέλος του. 

Οδηγάει σαν τρελός. Πεθαίνει ακαριαία. Με οξυγονοκόλληση τον ελευθερώνουν –από τα συντρίμμια της Πόρσε του– (ή μήπως μιας Μερσεντές στην Βουλιαγμένης;). Ο πάστορας στον επικήδειό του θα πει στις 8 Οκτωβρίου 1955: Η καριέρα του Τζαίημς Ντην δεν τερμάτισε. Μόλις τώρα ξεκινάει. Ο ίδιος ο Θεός είναι ο σκηνοθέτης του.

Αυτά διηγείται ο Αγησίλαος Σιούνας στον ρόλο του Ντην. Στην φρουρά του ο Αλέξανδρος Αλεξάνδρου & ο Γιώργος Χρονάς. Στον χορό του, με την Άννα Μαρία Πιεράντζελι, η Δανάη Δημητροπούλου και στο φάντασμα της νεκρής Άννα Μαρία Πιεράντζελι – με τη φωνή της Τζένης Βάνου σαν ηχώ.

Τα λόγια του Δημήτρη Καπετανάκη, το 1937, που ακούγονται στο θέατρο –στο φινάλε, απαλύνουν τον πόνο μας, γι’ αυτό το είδωλο που ήρθε κι έφυγε σαν ανθός που δεν εμαράνθη.
Γιώργος Χρονάς 

Ο Γιώργος Χρονάς για τον Τζαίημς Ντην

Είναι, ήταν ένα όνειρο ζωής να δω τον Ντην στη σκηνή. Όταν βρήκα τους ηθοποιούς και τους συνεργάτες, προχώρησα στο όνειρό μου. Τους ευχαριστώ.

Μιλούσα ήδη από το 1985 στον Μάνο Χατζιδάκι για το όνειρό μου στο Παγκράτι τα βράδια που τον συναντούσα στα καφέ ή εστιατόρια, για την προμετωπίδα που έχω βάλει του Δημήτρη Καπετανάκη που ακούγεται στο φινάλε. Είναι ο ποιητής που πέθανε κι αυτός νέος –32 χρονών– από φυματίωση στο Λονδίνο το 1944. Είχε γεννηθεί το 1912.

Το βιβλίο στο οποίο βασίστηκε το έργο πρωτοτυπώθηκε το 1987 και κυκλοφορεί σε τρίτη έκδοση (9.000 αντίτυπα). Ίσως να υπήρξα ο εισηγητής του Τζαίημς Ντην, στον γραπτό λόγο, στο πανελλήνιο. Με σεβασμό πάντα στην ωραιότητα των αγαλμάτων.

*Το βίντεο και οι φωτογραφίες της παράστασης δημοσιεύονται με την άδεια του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.